Tarte si tartutze - Aluat simplu si fraged pentru tarte dulci

Ingrediente
100g unt,150g zahar,300g faina,2oua,1 plic vanilie de bourbon, sau coaja rasa de lamaie, de portocala, sau alta aroma preferata de tine
 

Mod de preparare

Acest aluat se face rapid, dar necesita ca ingredientele sa fie reci, asa ca si timpul de lucru este unul redus.
Intr-un robot de bucatarie pui untul rece de la frigider, zaharul si faina cantarite bine, aroma aleasa si mixati timp de 30 de secunde pana la amestecarea ingredientelor.
Se varsa continutul din mixer intr-un castron si se adauga cele 2 oua. Se amesteca cu furculita la inceput, dupa care se amesteca cu mana pana la obtinerea unui aluat.
NU adauga apa sau altceva, chiar daca ti se pare ca este nevoie la un moment dat si ca aluatul se lucreaza mai greu, dar NU este nevoie.
Dupa ce ai obtinut aluatul il pui la odihnit in frigider pentru 1 ora. Daca il faci foaie si vrei sa il dai la cuptor, este foarte important ca aluatul sa fie rece iar cuptorul cald, asa ca dupa ce intinzi foaia-pe masa pudrata cu faina- si o pui in forma, pe hartie de copt, mai tii aluatul cu tot cu tava la frigider pana se incalzeste cuptorul.
Se inteapa aluatul cu furculita din loc in loc, pentru a nu se umfla, iar daca se umfla putin, scoate tava si mai trage-i o sesiune de intepaturi cu furculita si nu te panica, ca da inapoi! Aluat de tarta o sa ai si chiar foarte bun, nu vre-un chek necrescut, garantez pentru asta!
Daca vei coace separat aluatul de tarta, atunci cand o potrivesti in tava, pe hartie de copt, evident, dai cut/paste astfel incat aluatul sa se ridice pe margini-pentru ca sa o poti umple cu usurinta cu crema-si sa le depaseasca, rasfrante in exterior macar cativa mm. Doar asa aluatul se va coace cu margini. Eu am taiat exact cat tava si m-am trezit ca marginea alunecase pe fundul tavii, peste aluatul care il acoperea si a trebuit sa intervin brutal cu o furculita si sa intind efectiv aluatul aglomerat pe laturi si sa reconstruiesc marginile(deci sa nu o tai ca in imagini, ci sa lasi putin marginile rasfrante!).
 

Cuvinte cheie: Aluat simplu si fraged pentru tarte dulci vanilie de bourbon coaja rasa de lamaie